Priča o Pivnici HS


Pivnica HS, zbog jedinstvenog autentičnog ambijenta, u Sarajevu je omiljeno mjesto svim ljubiteljima piva i onima koji žele uživati u vrhunskoj gastronomskoj ponudi.


Historija, tradicija i kvalitet na jednom mjestu najbolje opisuju ovaj jedinstveni ugostiteljski objekt, koji je otvoren 2004. godine. Nalazi se u centru Sarajeva, u dijelu Starog Grada na Bistriku, samo nekoliko metara od Sarajevske pivare, u zgradi koja je zaštićeni historijski objekt. Pored Pivnice HS, smješten je i jedini muzej pivarstva u BiH.


Naša Pivnica je svojevrsni nasljednik kultne gradske pivnice „Kod Sameka“, koja je bila vlasništvo Alfreda Sameka, čiji je otac iz Češke u BiH došao početkom 20. vijeka. Ova pivnica je sve do početka agresije na BiH bila omiljeno okupljalište pjesnika, pisaca, glumaca, novinara i simbol sarajevskog boemskog miljea. Pivnica „Kod Sameka“ je bila omiljeno mjesto i poznatog pjesnika Tina Ujevića, koji je u njoj napisao neke od svojih najpoznatijih stihova. Nakon skoro stotinu godina postojanja, pivnica „Kod Sameka“ prestala je s radom, a danas se na njenoj lokaciji, u neposrednoj blizini Sarajevske pivare, nalazi spomen-ploča, kao podsjetnik na ovo poznato okupljalište Sarajlija. Pivnica HS se prostire na 1.100 kvadratnih metara i ima kapacitet od 400 sjedećih mjesta. Prostor je idealan za organizaciju poslovnih susreta, koktela, prijema, promocija i drugih događaja. Postoji mogućnost i zakupa cijelog objekta, a za organizaciju evenata na raspolaganju je i VIP salon. Da bi ugođaj bio potpun, pored bogate gastronomske ponude i vrhunskog piva, gosti mogu uživati i uz muziku našeg benda "Pivnica HS".


U ponudi su raznovrsna jela, od roštilja do jela po narudžbi iz tradicionalne bosanske internacionalne te vegetarijanske kuhinje, koja će zadovoljiti najveće gurmane.


Osim svih vrsta Sarajevskog, posebno izdvajamo svijetlo nefiltrirano i tamno Sarajevsko. Ova vrsta piva se proizvodi samo nekoliko metara od Pivnice HS u svjetski poznatoj Sarajevskoj pivari, koja ima tradiciju od 1864. godine. Nefiltrirano točeno Sarajevsko može se popiti samo u Pivnici HS. Pozivamo vas da doživite jedinstveni historijski, kulturni i gastronomski užitak. Dobro došli!

Tin Ujević u “Pivnica kod Sameka”

Memorijalna ploča na mjestu gdje je bila Pivnica kod Sameka