Priča o Pivnici HS

 

 

Historija, tradicija i kvalitet na jednom mjestu, najbolje opisuju jedinstveni ugostiteljski objekat u Sarajevu – Pivnicu HS. Nalazi se u Centru Sarajeva, u dijelu Starog Grada na Bistriku, samo nekoliko metara od Sarajevske pivare, u zgradi koja je zaštićeni historijski objekt. Pored Pivnice HS nalazi se jedini muzej pivarstva u BiH.

 

Naša Pivnica je svojevrsni nasljednik kultne gradske pivnice „Kod Sameka“, koja je bila vlasništvo Alfreda Sameka, čiji je otac iz Češke u BiH došao početkom 20. vijeka. Ova pivnica je sve do početka agresije na BiH bila omiljeno okupljalište pjesnika, pisaca, glumaca, novinara i simbol sarajevskog boemskog miljea. Pivnica „Kod Sameka“ je bila omiljeno mjesto i poznatog pjesnika Tina Ujevića, koji je u njoj napisao neke od svojih najpoznatijih stihova.

 

Nakon skoro stotinu godina postojanja, pivnica „Kod Sameka“ prestala je s radom, a danas se na njenoj lokaciji, u neposrednoj blizini Sarajevske pivare, nalazi spomen-ploča, kao podsjetnik na ovo poznato okupljalište Sarajlija. Pivnica HS se prostire na 1.100 kvadratnih metara i ima kapacitet od 400 sjedećih mjesta. Prostor je idealan za organizaciju poslovnih susreta, koktela, prijema, promocija i drugih događaja. Postoji mogućnost i zakupa cijelog objekta, a za organizaciju evenata na raspolaganju je i VIP salon. Da bi ugođaj bio potpun, pored bogate gastronomske ponude i vrhunskog piva, gosti mogu uživati i uz muziku našeg benda “Pivnica HS”.

 

U ponudi su raznovrsna jela, od roštilja do jela po narudžbi iz tradicionalne bosanske internacionalne te vegetarijanske kuhinje, koja će zadovoljiti najveće gurmane.

 

Osim svih vrsta Sarajevskog, posebno izdvajamo svijetlo nefiltrirano i tamno Sarajevsko. Ova vrsta piva se proizvodi samo nekoliko metara od Pivnice HS u svjetski poznatoj Sarajevskoj pivari, koja ima tradiciju od 1864. godine. Nefiltrirano točeno Sarajevsko može se popiti samo u Pivnici HS. Pozivamo vas da doživite jedinstveni historijski, kulturni i gastronomski užitak.

 

Dobro došli!