Muzej

Sarajevska Pivara

Kroz historiju

Sarajevska pivara d.d. osnovana je 24. maja 1864. godine i historičari je smatraju najstarijim industrijskim postrojenjem u BiH. Jedina je europska pivara čija je proizvodnja bila kontinuirana i tokom Otomanskog carstva, kao i tokom vladavine Austro-Ugarske monarhije. Godine 1907. Pivara je postala najveća u Austro-Ugarskom carstvu.

 

Čak ni u najtežem periodu, tokom agresije na našu zemlju od 1992. do 1995. godine, nije prekidala proizvodnju. Zgrada Sarajevske pivare jedna je od najatraktivnijih građevina u Sarajevu, s arhitektonskim stilom koji je mješavina orijentalnog i klasičnog europskog dizajna. Za nas Pivara nije samo pogon u kojem se proizvodi pivo, Pivara je dio bh. kulturnog i historijskog naslijeđa. Ponosni smo na našu prošlost i stoga smo u sklopu Sarajevske pivare izgradili Muzej, jedini takve vrste u BiH. Muzejska postavka je podijeljena na različita razdoblja – Osmanlijsko carstvo i Austro-Ugarska monarhija, svjetski ratovi, socijalistički period i period nakon agresije na BiH.

 

 

Posjete

Muzej je za posjete otvoren od utorka do nedjelje od 11:00 do 17:30 sati. Cijena ulaznice koja uključuje posjetu Muzeju je 10 KM (EUR 5).

 

Radno vrijeme

Utorak – Nedjelja od 11:00h do 17:30h.

 

 

Kontakt

Tel.: +387 33 491 138
E-mail: museum@pivara.ba
Adresa: Franjevačka 15, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Galerija

Fotografija